ingredients:
1.200g ayam
2.100g udang
3.beberapa ekor udang
4.perencah tomyam(cdgn: brand life @ adabi)
5. carrot
6.bunga kubis
7.cili padi
7.daun limau purut
8.beberapa sudu air limau nipis
9.minyak menumis
10.bwg besar
11. bwg putih
12.halia
13kiub ayam
14.sos cili
15. cili giling
16. cendawan
17.kicap ikan
18.tomato
19. susu cair(2 sudu)
cara2:
1.rebus ayam n udang.. untuk dapatkan stok @ air rebusan
2.campur skali kiub ayam(skit je).. ketepikan
3.panaskan minyak.. api sederhana.. tumis bwg besar yg dipotong baji
4.tumis bwg putih..masuk cili padi y da kn ketuk2.
5> bila da naek bau, masukkan perencah tomyam(2 sudu)
6.masukkan cili giling n sos cili n kicap ikan(ckit saja utk menanbah kaler je)
7.masuk daun limau purut... biar garing
8.masukkan air limau n tuang semua ayam n udang sotong y rebus.. kacau n tutup supaya perencah meresap lam mereka,,,
9.selepas 1 minit.masukkan air rebusan(chef2 ckp air rebusan buat masakan lg sedap) .campak skali halia k.(1cm)
10. perasakan la ngan garam n gula..masukkan sayur sume(carrot,bng kubis,cendawan,tomato)(ada juga yg blend tomato untk bg rasa masam tp yein x ske )
11.last, masuk susu cair(mybe ade y pelik npe letak susu cair,supaya pekat n rasa lemak ckit..dats why ada certain restoran uat tomyam letak santan..)tp bg menormalkan just letak ckit k.. ni bkn nk buat sayur lemak cili padi...
12. tunggu sehingga carrot n tomato btol2 lembut n masak..tutup api
13.. apa lagi.. makan la.....
![]() |
yein letak carrot bnyk coz suke carrot..=) |
![]() |
x de kuah sebab gambar ni ambik last2..kuah da licin..=o |
No comments:
Post a Comment