Resepinye yein dpt dr http://dapurcomelku.blogspot.com/2010/11/kek-puding-karamel.html .. thanks sngt2 kat pemilik blog itu yer.. walaupun yein buat x secantik yang kakak buat... tp resepinye mmg sedap...nie hasilnya.... lapisan.puding karamel on the kek...
![]() |
padangan atas |
![]() |
kek yg sngt puas ati |
RESEPI KEK KARAMEL
Source : Pn. Munira
Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
(A)Gula Hangus
·
2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
·
>>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula
hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
(B) Bahagian Atas
·
1/2 tin susu cair FN (200ml)
·
70gm gula kastor
·
1/2 sudu teh esen vanila
·
3 bj kuning telur
(C) Lapisan Kek
·
140gm tepung gandum
·
70 gm gula kastor
·
3 bj kuning telur
·
135ml air biasa
·
1 sudu teh baking powder
·
45ml minyak msk@butter cair
·
2sb susu pekat manis - resepi asal xde.yg nih anna tambah
(D) Merinque
·
6 bj putih telur
·
70gm gula kastor
·
1 sudu teh krim of tartar
Cara-cara
·
Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd
karamelnya.
·
Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
·
Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla
tambah susu pekat manis tu)
·
Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x
jatuh.
·
Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
·
Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau
nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna,
letak ditengah2 loyang
·
Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
·
Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg
dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.
No comments:
Post a Comment