Total Pageviews

Thursday, June 23, 2011

Moist choclate cake...yummy2..

hi all... arini miss Mini nk share ngan semua resepi moist choclate cake yg sangat simple tp memg best ... berbaloi lau cube... da 2 taun da miss mini gune resepi ni ... sejak abis foundation aritu.. miss cuti panjang..so kejenye masak je la.. bulan lepas.. miss mini buat cake ni seminggu sekali...da bnyk resepi da miss try..termasuk resepi untuk kukus....tp dis one still plg best la...
 
  bahan2 untuk cake:
1)250g tepung gandum
2)330g gula(miss slalu guna 250g je sbb x suke manis)
3)4 biji telur size A
4)190g mentega@ majerin
5)50g serbuk koko(lebihkan klau nk rase coklat ..brand misss gune van houtten @ tudor gold)
6)1 teaspoon serbuk penaik
 7)250ml air sejuk

cara2...
1) campur n gaul rata tepung gandum dan serbuk koko dan serbuk penaik..(miss slalu tambah garam skit untk balance)
2)pukul mentega dan gula sampai kembang(dlm 10 minit)
3)masuk telur satu per satu.pukul lagi
4)bile da sebati n kembang,masukkan campuran tepung dan serbuk koko tadi sikit2.. selang seli ngan air sejuk.
5) panaskan microwave slma 4-6 minit...supaya haba sekata...
6)masuk adunan dalam loyang y sesuai..ikut bentuk anda suka asalkn muat ...(miss pnh gune adunan ni untuk buat cupcake yg dikukus..pun sedap)
opps lupa plak.. sblm masuk adunan tu .. sapu majerin ckit kt lyang spy x melekat
7)bakar dengan suhu 185degree celcius selama 45  - 50 minit..

TIPS
 untuk tau cake tu da masak ke blum.. cucuk cake ngan garfu.. klau masih ade y melekat kt garfu,,cake still x masak..miss pun lupe dr mane miss bace ni...
lg satu ..miss biasenye pukul adunan dlm satu arah je..contoh klau clockwise.. mantain putaran clockwise..jgn tukar2 jd anticlockwise plak..

untuk toping... boleh pilih la nk gune coklat masakan @ x.. klau coklat masakan just guna kaedah double boil untk cairkn coklat tu...double boil=satu periuk besar isi air and ltk atas dapur..satu periuk kecik ckit letak dlm periuk besar tu...then dye mencair.. teknik ni uat coklat x hangit atau lekat kt periuk..

topping ciptaan miss..
bahan2 topping:
1)susu pekat(1/4 tin)
2)serbuk koko(2-3 sudu besar)
3)milo(lebih kurang serbuk koko)
4)mentega.. satu sudu

cara2:
1)guna double boil technique jugak.. mula2 ltk majerin lam periuk kecil.. periuk besar isi air..
2)ltk periuk kecil dlm periuk besar y ada air tu.
3)buka api perlahan,,
4)majerin da cair masukkan susu pekat..kcau..masuk milo..kacau.masuk koko kacau..
5) ble sebati tutup api... test dlu rasa ..lau manis tmbh la serbuk koko...
6)ble da sejuk topping and cake.. letak la topping.. mase panas x boleh..nanti serap ...
hasilnye.....
ni versi biasa... maaf cahaya terlebih...

ini versi cupcake..dikukus.. hasilnye lembut...tp x de topping sbb takut comot dye nanti...a.k.a die kembang cam apam..hahaha=P
ok semua..slamat mencube.. ape2 tanye la miss Mini k..tp miss x expert pun...skadar boley2 je masak ni..
                                                                                                                                                         xoxo

No comments:

Post a Comment