Total Pageviews

Monday, January 30, 2012

Oliday bermula... yihoooo!

its monday.. n i m feeling awesome... yeaaaa... no more wedding ceremony  to attend.   arini ble da wake up.. my mum already left  to school. my dad plak amek cuti coz penat sngt smalam drive .. lupe plak nk ckp.. on saturday, my family n i went to kuala lipis pahang. tujuannye nk anta syafiqa  alias. my sis yg study kt institusi perguruan ampuan afzan,k.lipis. die nk praktikal kat felda sg retang,area jerantut.. the journey was dull n boring..of coz la sebab x de mall.. hahaha.. da namenye perempuan x leh lari la ngan mall ni.. shopping itu seronok..    semalam smpai kul 12 kat rumah.. sngt penat even kerja  yein lam kete just tdo n mkn..  ble turun bawah. tgh my dad tgh jadi radicare.. tgh membersihkan halaman rumah..  rajin btol dye.. penat2   sempat lg buat keje.. kesian tgk die x mkn lg..  yein pg la dapur.. tgk ape yg ade untuk dimasak,,
         taraAAA.. ade mihun.. ada sotong.. ada udang .. ada ayam.. ada  carrot.. so fikir2 .. yein pun masak mihun goreng lada hitam seafood coz dye sngt sedap n simple.. x letak ayam coz ayam beku.. hahaha...  lps siap semua pnggil je my dad mkn ... siap hidang ngan telur  n ikan bilis goreng lg.. tp minumannye just air kosong.. coz my dad kureng ckit minuman manis either bergula o bersusu.. lau breakfast pun minum milo kosng... n i admire dat coz my dad x de ape2 penyakit pun...
     ni da melayng ke mana ntah....  back to the point, after dis yein da bleh berehat sepenuh hati.. cuti pun tinggal  brape ari je lg... mission nk masak ? sempat kot.. arini utk lunch yein buat salad  jejari ketam..  resepinye simple coz yein buat mcm kerabu thailand, its refreshing...
  resepinye:
 1. 5 filamen ketam
 2. 2 ulas bwg merah-hiris
3. carrot -parut halus
4.timun
5.limau nipis/kasturi
6. 2 btg serai-hiris halus
 7.1 1/2 biji tomato- dadu/ hiris nipis
8.garam n gula
9.cili 1 biji

cara2
1.perah limau .. agak2 cm 3-4 sudu air limau tu . letak garam n gula.. secukup rasa.. balnancekn rasa masam manis tu...
2.rebus/goreng dlu  filamen tu... then potong cmni



3.ble da sebati gula n garam tu masukkan . bawang, serai n cili.. gaul2.. then letak la timun,  carrot n tomato..
n jgn lupe filamen tu skali.
4.then gaul mesra... pastu da siap.. tp lg best lau biarkan seketika sblum mkn... ltk lam fridge.. masa sejuk.. timun n carrot rasa crunchy sngt..  boleh mkn  ngan nasi or begiru saja...

#tapi sory coz x sempat ambik gambarnye.. yein buat lg yein upload k... tp yein ade gambar ni,

mihun lam kuali feveret

pinggan utk abah

No comments:

Post a Comment