Total Pageviews

Thursday, February 2, 2012

First trial is always worthy...

Hi.. u guys... duin good???  lupe n x sempat nk update blog ni..  asyk pergi jenjalan je.. n ble mlm tdo awal.. so arinie.. dgn lega hati saya tulis satu entry baru.. 1 day incik senior kata dia nk pulang.. i ckp ok.. t  yein buat puding karamel.. tp die x nak.. die kata nk try kek   puding karamel.. so yein cepat2 google.... jumpa  la.. bile tgk mmg cam leceh nk buat... tp rasa nk try jgk la buat.. at least i try... hehehe....
           Resepinye yein dpt dr http://dapurcomelku.blogspot.com/2010/11/kek-puding-karamel.html .. thanks sngt2 kat pemilik blog itu yer.. walaupun yein buat x secantik yang kakak buat... tp resepinye mmg sedap...nie hasilnya.... lapisan.puding karamel on the kek...


padangan atas

kek yg sngt puas ati



RESEPI KEK KARAMEL
Source : Pn. Munira

Bahan-bahan
(A)Gula Hangus

·                     2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
·                     >>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
(B) Bahagian Atas

·                     1/2 tin susu cair FN (200ml)
·                     70gm gula kastor
·                     1/2 sudu teh esen vanila
·                     3 bj kuning telur
(C) Lapisan Kek

·                     140gm tepung gandum
·                     70 gm gula kastor
·                     3 bj kuning telur
·                     135ml air biasa
·                     1 sudu teh baking powder
·                     45ml minyak msk@butter cair
·                     2sb susu pekat manis - resepi asal xde.yg nih anna tambah
(D) Merinque

·                     6 bj putih telur
·                     70gm gula kastor
·                     1 sudu teh krim of tartar

Cara-cara

·                     Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
·                     Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
·                     Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
·                     Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
·                     Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
·                     Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
·                     Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
·                     Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.

  so u guys dont afraid or no need to think twice if u wanna try a new recipe..
Onion Emoticons

No comments:

Post a Comment